Tempauksen yleisurheilun historiaa

Tempauksen historiaa/yleisurheilu


Yleisurheilu oli hiihdon ohella jo alkuvuosista asti Tempauksen tärkeimpiä lajeja. Yleisurheilukouluja ja valmentajakoulutusta oli jo 1960-luvun puolivälistä lähtien. V. 1972 Tempaus valittiin hyvän toimintansa ansiosta SUL:n kehittämisseuraksi.  Yleisurheilujaosto laati kehittämissuunnitelman, joka muodosti toiminnan pohjan seuraaville vuosille. Seuran omassa valmennuksessa oli tuolloin 20 juoksijaa, 20 hyppääjää ja heittäjää, 15 tyttöurheilijaa ja 40 ikäkausiurheilijaa. Tempaus oli useana vuonna piirin paras maaseutuseura yleisurheilussa. V.1973 Tempaus nousi Suomen yleisurheilutilasoissa 1. luokkaan ja pysyi siinä n. 20 vuoden ajan. Maaottelutason edustusurheilijoita oli n. 30.

Tyrnävän Tempaus tunnettiin etenkin heittäjistään. Moukarinheittäjiä olivat Antti, Jukka ja Jari Matinolli. Tempauksen kuuluisin keihäänheittäjä  Jorma Markus oli tuloksellaan 90.18 metriä  vuonna 1982 maailman viidenneksi paras keihäsmies.  Markus toimi myöhemmin mm. Seppo Rädyn valmentajana.

Tyrnävän tunnetuin yleisurheiluvalmentaja on Antti Matinolli (nuorempi), joka aloitti 1970-luvun alussa ikäkausivalmentajana. V. 1978 hänet nimettiin valtakunnantason lajivalmentajaksi.  Hän toimi tehtävässä seitsemän vuoden ajan.

V.1981 Antti Matinolli palkittiin vuoden valmentajana. Hän valmensi mm. Harri Huhtalaa.

Antti Matinolli toimi Tempauksessa myös yleisurheilujaoston puheenjohtajana.

Tempauksen hyvä valmennus houkutteli seuraan myös lupaavia nuoria kykyjä, mm keihäänheittäjät  Päivi Alafrantti ja Sami Saksio edustivat Tempausta  90-luvulla.

Yleisurheilu alkoi kokonaisuutena  pikkuhiljaa laskea 90-luvulla. Lasten yleisurheilukoulua pidettiin säännöllisesti vielä 90-luvun ajan, mutta osallistujien määrä väheni ja pesiskoulutoiminta alkoi nostaa suosiotaan.   

Lähde: ”Merestä noussut maa, Tyrnävän historia 1800-2000”

(Kyllikki Matinolli, Martti Asunmaa)

Kuvat kirjasta: "Tyrnävän Tempauksen yleisurheilun historia" (Aulis Autio-Antti Matinolli, 2009)